Bekijk onze vakantievideos op YouTube Volg Thaitraveldreams op Twitter Bezoek Thaitraveldreams op Facebook Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Thaitraveldreams

Het weer in Thailand

 

 

Klimaat in Thailand

Hieronder een overzicht van het weerbeeld van diverse bestemmingen in Thailand. De informatie is indicatief, gebaseerd op het weer van de afgelopen jaren. Het weer op individuele dagen of lokaties kan niet worden voorspeld en kan afwijken van het onderstaande weerpatroon. De moessonwinden kunnen van richting veranderen op verschillende tijden in het jaar en seizoenen kunnen eerder of later beginnen. Klik de onderstaande links voor meer detailinformatie per lokatie.

 

Thailand

Thailand heeft een tropisch klimaat met relatief hoge temperaturen en vochtigheid. Het weer wordt in belangrijke mate bepaald door de moessons. Thailand is op z'n heetst van maart tot mei. Temperaturen liggen overdag tussen 32 en 42C (90 to 109F). In het bijzonder is Bangkok erg heet tot diep in de nacht. Vanaf juni wordt het weer wat aangenamer door het arriveren van de zuidwest moessons.  Van juni tot oktober regent het regelmatig. November tot eind Februari is prettiger dan de overige maanden. De temperatuur en vochtigheid nemen af en koele briesjes waaien vanuit het noordoosten. Dit is de beste tijd om Thailand te bezoeken. Het weer is vriendelijk en geschikt voor rondreizen. Ook juli - september is een aangename tijd. Het is dan weliswaar regentijd maar dat betekent niet dat het dagenlang plenst. Veelal zijn er dagen waarop het helemaal niet regent en de bewolking vormt een aangename afscherming tegen de zon, die zich van tijd to tijd toch wel laat zien. Temperaturen zijn met 30 tot 36C (86 tot 97F) aangenaam en de vochtigheid valt mee. Wat kleding betreft is lichte katoenen weefsel het beste. Een hoed met rand tegen de zon en een goede zonnebrand olie zijn ook aan te raden.

Noord Thailand. Het klimaat in het noorden wordt door vele Thai als ideaal gezien. Het is comfortabel koel. Temperaturen liggen 3 tot 5 graden lager dan in de rest van Thailand en in de hogere bergregionen zelfs nog lager. 's Nachts in het koele seizoen in de bergstamdorpjes kan het tussen 2 en 5 graden Celcius zijn of zelfs rond het vriespunt. Als je het noorden bezoekt dan dien je kleding mee te nemen die geschikt is om je te beschermen tegen de koude. Ook qua regen verschilt het noorden van de rest van Thailand. Van mei tot september is er nauwelijks regen. De meeste regen valt van oktober tot januari.

Phuket en Khao Lak

Phuket heeft een tropisch moessonklimaat. Van mei tot november is de windrichting vanuit het zuidwesten over de indische oceaan en brengt veel vochtige warme lucht met veel regen. Van november tot april verandert de windrichting naar het noordoosten, en brengt daarmee koelere en minder vochtige lucht en goed weer. Het weerpatroon is daarmee vrij voorspelbaar.  De beste tijd om Phuket en Khao Lak te bezoeken is van november tot maart. Het is dan niet al te vochtig en koele briesjes houden het comfortabel.

 

November - Februari

Koel en droog. Dit is de beste tijd om Phuket te bezoeken. Weinig regen, weinig wolken, veel blauwe lucht, de vochtigheid is laag en de temperaturen zijn met gemiddelde temperaturen van 24C tot 32C (75F tot 89F) comfortabel warm. Het is Phuket's hoogseizoen met de meeste bezoekers rond kerst en nieuwjaar.

 
 

Maart - Mei

Heet en vochtig. In deze periode is het droog met weinig wolken en blauwe lucht. De temperaturen zijn hoog met gemiddeld 27C to 36C (80F to 95F). Er zijn regelmatige hevige donderbuien maar die duren kort en bieden meestal een welkome verkoeling van de hitte en hoge vochtigheid. Er zijn nog steeds veel bezoekers in Phuket maar minder dan november - februari en de hotels bieden lagere prijzen aan. Het is Phuket's midden-seizoen.

 
 

Mei - Juni

September - Oktober

De moessonwinden vanuit het zuidwesten beginnen aanvang mei en brengen regen met zich mee. De meeste regen valt in mei, september en oktober. In deze maanden kan het langdurig regenen en het is voor liefhebbers van zon en outdoor aktiviteiten zeker niet de beste tijd om te komen. De 6 regenseizoen-maanden zijn Phuket's laagseizoen, wat als voordeel heeft dat de hotels erg lage prijzen aanbieden. De periode van juni tot augustus is wel aangenaam (zie hieronder). Het regent dan minder dan in mei, september en oktober en de combinatie met lage hotelprijzen kan een verblijf in Phuket de moeite waard maken. In mei, september en oktober is het erg rustig in Phuket.

 
 

Juni - Augustus

Dit zijn aangename maanden voor een bezoek aan Phuket. Het weer is meetal best aangenaam, het is niet druk en de hotelprijzen zijn erg laag. Het gebruikelijke weerpatroon is korte maar hevige buien. Tussen de buien door is het weer plezierig met regelmatige zonneschijn, aangename temperaturen en een koele bries. Er zijn ook vaak perioden van meerdere dagen zonder regen. Gemiddelde temperaturen liggen tussen 20C en 33C (70F en 90FC).

 

Koh Samui eilanden   (inclusief Koh Phangan en Koh Tao)

De seizoenen op de Koh Samui eilanden zijn niet hetzelfde als in Krabi en Phuket. Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao liggen in de golf van Thailand, terwijl Krabi en Phuket aan de Andaman zee zijn gelegen. Koh Tao biedt nog het beste weerbeeld vanwege zijn centrale ligging in de golf: gedurende een periode van 6 - 10 weken van oktober t/m december is het bijzonder regen-achtig maar daarbuiten biedt Koh Tao een prachtig tropisch klimaat. Soms zijn er korte stormperioden maar die duren meestal niet langer dan een dag of wat.

 

December - Februari

Koel en droog. Veel zon en weinig regen. Gemiddelde temperaturen zijn erg plezierig rond 26C / 79F. Dit is de beste tijd om de Koh Samui eilanden te bezoeken met koele verfrissende briesjes. Koh Tao kan in december nog regenachtig zijn (zie verder hieronder).

 
 

Maart - Mei

Heet en vochtig. Koh Samui blijft doorgaans droog gedurende het hete seizoen. Gemiddelde temperaturen liggen hoog, rond 32tot 38C (90 tot 101F) en kunnen tot 40C (104F) stijgen. De zon is volop aanwezig en de zee is kalm. Tijdens de laaggetijden kan het zeewater op de stranden erg ondiep zijn. In mei begint de regenperiode.

 
 

Juni - September

Regenseizoen. De wind gaat harder waaien. De meeste dagen in deze periode bieden veel zon, met van tijd tot tijd een donderbui die meestal niet lang duurt. Laat in de middag kunnen er hevige donderbuien vallen, die soms stevige golfslag op de stranden tot gevolg hebben. Dit is een populaire periode voor bezoekers omdat er toch veel zon is. Hotelprijzen op Koh Samui zijn het laagst van mei - juni en van september - oktober. In juli - augustus liggen de prijzen voor de meeste hotels weer hoger.

 
 

Oktober - December

Dit is de moessonperiode en het regent frequent. Voor duikers: de zee kan ongewoon ruw zijn en de zichtbaarheid gering. De ferry dienstregeling naar en van Koh Tao kan beperkt zijn en soms geheel worden stopgelegd vanwege stormen en hoge golven. Het kan daarom voorkomen dat je niet op de geplande laatste dag het eiland kunt verlaten, waardoor je je vlucht terug naar huis kunt missen met alle gevolgen van dien. Het is daarom af te raden om in deze periode Koh Tao te bezoeken. De duur en aanvang / einde van het regenseizoen van Koh Samui is veel minder voorspelbaar dan voor andere delen van Thailand. Toch komt het in het regenseizoen nauwelijks voor dat er 2 of 3 dagen zonder zonneschijn zijn op de Koh Samui eilanden.

 

Koh Chang

Koh Chang heeft 3 seizoenen. Het koele seizoen is van november tot februari, het hete seizoen van maart tot mei en het regenseizoen van juni tot oktober. De meeste bezoekers zijn op Koh Chang tussen december en maart. De meeste regen valt in augustus, gemiddeld 700 mm. Prijzen zijn het laagst tijdens het regenseizoen.

 

November - Februari

Koel en droog. Dit is de beste tijd voor een verblijf op Koh Chang. Temperaturen zijn het laagst, met volop zonneschijn en een gemiddelde van 21C (70F) en zelden hoger dan 30 Celsius (86 Fahrenheit). In de avond en nacht kan het koud worden als er wind is.

 
 

Maart - Mei

Heet en vochtig. Temperaturen zijn hoog en kunnen  38Celcius (101 Fahrenheit) bereiken. Het zeewater kan boven de 30C (86F) zijn en soms is een duik in de koele Klong Prao waterval in het binnenland aangenamer dan baden in het warme zeewater.

 
 

Juni - Oktober

Regenseizoen. Van juni tot oktober bepaalt de zuidwest moesson het weerbeeld. Deze periode is nat en winderig en soms stormachtig. De ferries naar de diverse eilanden (Koh Mak, Koh Wai, Koh Kood) hebben een beperkte dienstregeling en gaan op sommige dagen in het geheel niet bij sterke wind en/of zeestromingen. Duiken is doorgaans verboden by wet en vele duikscholen zijn gesloten. Omdat dit het laagseizoen is zijn de hotelprijzen laag. Toch is er regelmatig zon en ook zijn er vele droge dagen achter elkaar. De dagtemperaturen zijn met rond 30C (86F) erg aangenaam. Dit, samen met de lage prijzen, kan een verblijf op Koh Chang aangenaam maken wanneer je niet speciaal op zoek bent naar duiken of island hopping.

 
 

Aktiviteiten

Koh Chang biedt veel aktiviteiten, waaronder duiken, snorkelen, olifantenritten, bergwandelingen, spa & wellness, tatoeeren, vogel spotten, eilandhoppen, kayakken, zeilen, parasailing, vissen, diepzee vissen in de nacht, toers naar Cambodia, kamperen en vuurvliegtoers.

 

Krabi, Koh Lanta & Koh Phi Phi

Twee hoofdseizoenen: het hete seizoen van november tot april en het regenseizoen van mei tot oktober. Het gehele jaar door zijn de gemiddelde temperaturen in Krabi overdag rond 28-32C (82-90F) met maxima van 36C (97F) in maart - april en minima van 20C (68F) tijdens regenstormen. Gedurende de nacht kan de temperatuur dalen tot 5 -10C (40 - 50F), wat knap koud kan zijn na een dag zonnen. Vochtigheid ligt het hele jaar door rond 75% tot 100%. Draag lichte katoenen kleding. Als je gevoelig bent voor vochtigheid, neem dan niet deel aan jungle treks of bezoeken aan nationale parken. Het zeewater is met 28 - 30C het hele jaar aangenaam.

November - April  (koele en droge seizoen)

Qua weer de ideale tijd om Krabi te bezoeken. Kalme zeeen, wolkenloze blauwe luchten, aangename temperaturen en een zeer geringe kans op regen. Als je in januari - februari komt dan is de piektijd voorbij en voorkom je de toeslagen die veel hotels hanteren tijdens kerst en oud & nieuw. Hotels kunnen lang van tevoren volgeboekt zijn, tijdig boeken is dus aan te raden.

Mei - Oktober  (heet en vochtig, regenseizoen)

April - mei is het warmst met temperaturen van 27C tot 36C (80F tot 95F). Er zijn regelmatig korte en hevige regenbuien met veel wind, die meestal een aangename afwisseling vormen met de hitte en de vochtigheid. De moessonwinden kunnen de Andaman zee soms onbereisbaar maken. De ferry dienstregeling is dan beperkt, ook vanwege de lage toeristen-aantallen. Hotels op Phi Phi eiland en Koh Lanta zijn dan deels gesloten.  Voor details over ferry dienstregelingen en openingstijden van hotels neem even contact met ons op. Heel soms is de zee erg ruig. Het typische weerbeeld is zonnige dagen afgewisseld door korte, hevige regenbuien in de namiddag. Het is echter evenzogoed mogelijk om 10 achtereenvolgende dagen zon te hebben, of regen. In het regenseizoen is het koeler, goedkoper en veel rustiger dan in het droge seizoen, wat erg aangenaam kan zijn.

Pattaya

Pattaya ligt aan de golf van Thailand. Het weer wordt merendeels bepaald door de ligging aan zee, niet door de moessons. Dit is de reden dat het weer anders is dan het zuiden of noorden of het Thaise binnenland. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar door rond 29C (85F). Toch zijn er zijn 3 hoofdseizoenen te onderscheiden: koel, heet en regen.

November - Maart  (koele seizoen)

De meeste toeristen bezoeken Pattaya in deze tijd. Temperaturen liggen overdag rond 30C (90F) en 's nachts ruim boven 20C (68F). Het klimaat is tropisch en vochtig. 

April - June  (heet en vochtig)

In deze tijd is het in Pattaya erg heet en vochtig, en daarmee erg onplezierig voor wie niet tegen kleverige, klamme en vochtige hitte kan. Temperaturen kunnen tot 40 graden oplopen. Dit is niet de beste tijd om Pattaya te bezoeken.

Juli - Oktober  (regenseizoen)

Het einde van mei luidt het begin in van de moesson. Vele lange uren met regen waarin iedereen binnen blijft zorgen voor langdurig ondergelopen wegen. Temperaturen in deze periode zijn lager dan anders maar de zeer hoge vochtigheid kan voor sommigen erg oncomfortabel zijn.

Weerbeeld in Thailand

Jan

Feb

Mar

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Oct

Nov

Dec

CENTRAAL

Bangkok

Ayutthaya

River Kwai

NOORDEN

Chiang Mai

Chiang Rai

Sukhothai

NOORDOOSTEN   (Isaan)

Khao Yai & Khorat

Khonkaen

Ubon Ratchathani

OOST THAILAND

Koh Chang

Koh Samet

Pattaya

ZUID THAILAND   (oostkant)

Hua Hin

ZUID THAILAND   (oostkant)

Koh Samui

Koh Phangan

Koh Tao

ZUID THAILAND   (westkant)

Phuket

Krabi

Phi Phi eiland

Koh Lanta

Trang, Koh Lipe, Koh Ngai

ALGEMEEN

Beste tijd vh jaar. Overdag aangenaam warm 24 - 32C, 's avonds heerlijk koel.

Heetste tijd vh jaar. Overdag 34 - 40C, 's avonds vaak nog boven 30C. Begin vd regentijd.

Aangenaam weer. Overdag warm en vochtig met af en toe korte verfrissende regenbuien. 's Avonds aangenaam warm.

Regenmaanden met langdurige regenval. Temperaturen wel aangenaam.

Beste tijd vh jaar. Overdag heerlijk warm 24 - 32C, 's avonds heerlijk koel.

Zonnig. Overdag aangenaam tot zeer warm. 's Avonds koel. Neerslag minder dan 40 mm of 4 dagen per maand.

Zonnig tot licht bewolkt. Overdag en 's avonds aangenaam warm. Neerslag 41 - 100 mm of 5 - 10 dagen per maand.

Zonnig met bewolking. Aangenaam warm. Neerslag 101 - 200 mm of 11 - 20 dagen per maand.

Voornamelijk bewolkt met frequente regenbuien maar best ook zonnige dagen. Neerslag > 200 mm of 20 dagen per maand.

Bron: Travelfish

This page in English Dieser Webseite in Deutsch

 

Disclaimer       Privacy       Algemene voorwaarden       Over ons       Contact       Sitemap