Thailand update

Maandag 15 november 2016

Naar onze homepage >

Thaise koning Bhumiphol Adulyadej overleden

Op donderdag 13 oktober 2016 is de Koning van Thailand Bhumiphol Adulyadej op 88-jarige leeftijd overleden. Dit bericht is bedoeld om een aantal mogelijke vragen te beantwoorden over de situatie in Thailand en de gevolgen van dit overlijden voor het toerisme.

Er is momenteel een periode van rouw waarin veel sociale activiteiten zijn beperkt. De Thaise bevolking herdenkt momenteel Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej en ze halen herinneringen op aan de vele dingen waar hij zich in zijn regeringsperiode voor heeft ingezet. Feestelijke activiteiten zullen in deze periode niet zijn toegestaan. Houd er rekening mee dat horeca en andere uitgaans-gelegenheden beperkt geopend zullen zijn. Bars en kroegen zullen beperkter geopend zijn dan gebruikelijk, muziek zal op lager volume worden gespeeld en alcohol zal beperkter worden geserveerd. Restaurants en hotels zullen naar alle waarschijnlijkheid normaal geopend zijn. Mogelijk worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

Kort samengevat dus een versobering van het sociale leven en het uitgaansleven. Verder is Thailand veilig en gastvrij als voorheen. Er zijn geen restricties op het toerisme en wij verwachten ook geen onrust. Het overlijden van de koning is een zeer Thais gebeuren dat verder buiten het toerisme staat. De Thaise mensen zijn net zo warm en gastvrij zijn als altijd. De meeste evenementen zullen gewoon doorgaan, doorgaans wel in sobere vorm uit respect voor de koning.

Wel hebben wij een paar adviezen voor wanneer je in Thailand bent. Dit zijn meer dan goedbedoelde beleefdheidsadviezen, probeer deze zo strict mogelijk te volgen. Je voorkomt daarmee mogelijke problemen tijdens je verblijf in Thailand en het zal je contact met de Thaise bevolking zeker ten goede komen:

Respecteer de gevoelens van de Thaise bevolking, de lokale gebruiken en de beperkingen die door de autoriteiten aan het sociale leven worden opgelegd. Deze zullen strikt worden gehandhaafd.

Vermijd kritische uitspraken of discussies over het Koningshuis. Maak geen enkele opmerking over het koningshuis die ook maar enigszins als critisch of respectloos kan worden geinterpreteerd. Het Koningshuis is een zeer gevoelig onderwerp voor de Thai en kritiek, hoe gering ook of hoe goed bedoeld ook, wordt door geen enkele Thai geaccepteerd. Op majesteitsschennis staat gevangenis- straf. Hetzelfde voor het Boeddhisme: doe en zeg niks dat kan worden geinterpreteerd als respectloos ten opzichte van de boeddhistische religie.

Toon respect wanneer het Thaise volkslied in het openbaar wordt gespeeld (elke dag om 08:00hr en 18:00hr op TV, trein- en busstations, vliegvelden en openbare gelegenheden), stop je aktiviteiten en ga staan. De Thai doen dat ook.

Kleed je respectvol, in overeenstemming met Thaise cultuur en het boeddhisme. Draag sobere kleding zonder felle kleuren (aanbevolen kleuren zwart, grijs, wit). Draag geen rode, oranje of gele kleding. Donkerblauw is wel mogelijk. Voor mannen shirts met mouwen (T-shirts, poloshirts) en broeken tot over de knieen maar geen hemden of boxershorts. Vrouwen dienen knieen en bovenlichaam geheel bedekt te hebben (lange rok of broek) en geen sexy kleding, decollete’s, ontblote schouders, buik, rug of benen.

Gedraag je ook respectvol. Neem bijvoorbeeld niet uitgebreid selfies bij rouwceremonieen en vertoon geen uitbundig gedrag. De afgelopen week is gebleken dat nagenoeg alle toeristen de impact van het overlijden begrijpen en zich houden aan de richtlijnen voor wat gedrag en kleding betreft.

Zorg dat je je altijd kunt identificeren, dus identificatie bij je hebt (paspoort of kopie daarvan, maar dan ook een kopie van je entreestempel in Thailand). Vermijd grote bijeenkomsten met veel mensen, houd jezelf op de hoogte van actuele ontwikkelingen via de lokale media en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Leef je in in de Thaise beleving van dit overlijden. Het verdriet om het overlijden van de Koning is oprecht. Je ben in een ander land met andere normen en waarden in een periode van grote rouw. Deels zijn de bovenstaande normen wettelijk vastgelegd en kun je in problemen komen als je je hier niet aan houdt.

Politieke situatie

Thailand heeft een militaire regering die in mei 2014 de macht via een vreedzame coup heeft over genomen van de burger-regering. Het leger voert geen onderdrukkend regime uit en het leven in Thailand is normaal. De wetshandhaving is wel strikter geworden dan voor de coup. Thailand mag in het verleden een reputatie hebben gehad om niet al te streng om te gaan met wetsovertreders maar dat is vandaag de dag zeker niet meer het geval. Wij adviseren met grote klem om je ten alle tijde te houden aan de wet. Daarbij inbegrepen het niet langer in Thailand verblijven dan je visum toestaat (geen visum overstay), niet proberen om vervalste officiele documenten aan te schaffen en met name om je niet in te laten met drugs bijvoorbeeld tijdens de full moon parties.

Reizen en toerisme in Thailand

Thailand is veilig als voorheen. Er zijn geen speciale maatregelen nodig voor een bezoek aan Thailand. Er is geen negatief reisadvies voor Thailand. Al onze reizen worden ongewijzigd uitgevoerd. Verder is het dagelijkse leven in Thailand normaal. Er zijn geen demonstraties. Steden en provincies zijn vredig. Bedrijven zijn normaal geopend evenals banken, winkels en overheidsinstellingen.

Over de berichtgeving in kranten en TV adviseren wij om niet alles blindelings te geloven wat de media schrijven, met name de sensatiebladen en de tabloids. Er wordt soms veel gespeculeerd maar de berichtgeving is lang niet altijd waar. Foto's worden zorgvuldig gekozen op publiciteitswaarde en wat geschreven wordt is vaak veel sensationeler dan de werkelijkheid. Lees meerdere serieuze bronnen en vorm uw eigen oordeel. Wel is het aan te raden om samenscholingen en demonstraties te vermijden en de berichtgeving in kranten en (sociale) media te volgen. Houd zoals gewoonlijk rekening met vertragingen tijdens je reis door Thailand, met name naar en van luchthavens.

Overig

Verder zijn er momenteel geen speciale omstandigheden. Wij adviseren tegen alle reizen naar de Preah Vihear tempel in de provincie Sisaket vanwege een verhoogd risico op grensschermutselingen tussen Thailand en Cambodia. Wij adviseren tevens tegen alle niet-essentiele reizen naar de 4 zuidelijkste provincies Yala, Pattani, Narathiwat en Songkhla vanwege regelmatige bomaanslagen en brandstichting door moslimextremisten. Deze gebieden liggen ver buiten de normale toeristen-bestemmingen en de meeste toeristen zullen deze regios sowieso niet bezoeken. Ook treinreizen door deze gebieden dienen te worden vermeden. Overal elders in Thailand is de situatie kalm en normaal. Reizen in Thailand is normaal mogelijk. We adviseren dat u zich goed laat informeren over de situatie in Thailand via de media. Als u vragen heeft over uw reis naar Thailand dan .

Meer informatie

We adviseren de lezers van deze nieuwsbrief om ook de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen, alsmede de website van de nederlandse ambassade in Bangkok, lokale media (kranten, radio, TV, internet) en de engelstalige Thaise online kranten The Nation en Bangkok Post. Eveneens erg informatief zijn de volgende pagina's:

Landeninformatie Thailand van de USA Consular Affairs in Thailand;

Thailand Reise- und Sicherheitshinweise van het duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken;

Foreign Travel advice Thailand van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de UK;

TAT news het laatste nieuws van het Tourism Authority of Thailand, zie de Latest Media releases;

TAT update toeristeninformatie (pdf document);

TAT update evenementen (pdf document);

Artikel van de NOS publieke omroep;

 

Met vriendelijke groet,

Het Thaitraveldreams team

 

Disclaimer